Vinkeli-vink!

Jag har inte trillat av pinn om någon undrar... jag har bara helt utan förvarning tagit lite halvsemester från allt vad datorer heter och bara njutit av sommaren i fulla drag... vi har gottat oss i solen... plaskat i vattnet... firat midsommar och bara myst! Fast ja - eller jo - det har inte bara roligheter, fram tills idag har vi även gjort våra vanliga bestyr vad gäller läkare och annat... men IDAG börjar "sommarlovet" - inga läkarbesök inbokade på en hel månad!! WOW va!

Så det här med halvsemester är ju bara halvsant - jag har sedan senast träffat massa fabbro doktorer, fixat intyg på Luddets diagnos och alla mediciner och grejer vi behöver ha med oss om vi eventuellt nu får för oss att bila utomlands på semestern. Träffat logopeden. Skickat tillbaks Tumble Formen till hjälpmedelscentralen eftersom Luddet inte behöver den längre! (Jippi!), träffat hab-kuratorn och gråtit som en tok över att livet ibland är överjävligt, träffat kuratorn för att prata vårdbidrag, skickat in vårdbidragsansökan, hämtat ut ytterligare en nebulisator om i fall att Aiolosen skulle få för sig att gå sönder om vi nu beger oss utanför Sveriges gränser... ja listan kan göras hur lång som helst egentligen... Knappt vad man kan kalla semester egentligen...

Men som sagt... för att sammanfatta de veckor som gått tycker jag att vi gör så här:


Vi har ätit pepparkaka - (ja ve och fasa va - 9 månader gammal och äter sötsaker...) - äh - allt som Luddet äter är bra - pepparkakstipset är från dietisten - så det så!



Vi har lekt indian...


Vi har total-trashat vårt rum - inte en kvadratcentimeter utan leksaker på fixade Snofsan och Luddet på 3 sekunder!


Vi har lekt med såpbubblor! Jättekul tycker Luddet - superläskigt tycker Snofsan...


Vi har myspysit i skuggan utomhus mest hela tiden!





Vi har haft besök av kusinerna!



Och av farmor!



Och sen så har vi ju inhalerat en massa också...



Fast mest har vi bara myst och mått bra...!

Ja - det är vad som hänt här. Blir förmodligen lite glesare mellan inläggen nu under sommaren. Ju färre inlägg här - desto upptagnare är vi med att bara njuta av sommaren är min gissning...

Sommarkramar till alla! 

Världens bästa lekmormor är här!


Och föräldrarna pustar ut en aning... Tänk va, pappan duschar, mamman bloggar och nedan finner vi svaret till hur detta är möjligt...

Världens bästa lekmormor är på besök!

 

Vågar, vågar inte, vågar...

Så var det det här med att våga...

Även om det just nu regnar så är ju faktiskt sommaren här - och med sommaren kommer ju semestern. Får alla vara friska så är det en tid för vår lilla familj att göra precis vad vi vill. Vilken lyx! Vår första sommar tillsammans ska förhoppningsvis bli bättre än vår första jul tillsammans...! Varje år brukar vi åka till Ungern eftersom jag, den luttrade mamman, har släkt där. Men eftersom Luddet är just Luddet hade vi tänkt att skjuta upp vår traditionella resa till Ungern där M och L:s gammelfarmor bor. På grund av att vi inte riktigt vågar. Tänk om Luddet blir så där sjuk där nere. Vad i hela friden gör vi då? Vi hade tankar på att bila i Sverige i stället. Oavsett vart vi åker blir det bil som gäller. Får man inte åka kommunalt för fabbro immundoktor så får man inte heller åka flyg, båt eller tåg. 

Men jag om någon borde veta att saker och ting blir sällan, eller ja - näst intill aldrig som man tänker, tror och hoppas...

För min stackars älskade farmor, Snofsans och Luddets gammelfarmor är sjuk. Hon är så pass sjuk att hon behöver opereras för att klara sig, men kanske för sjuk för att opereras. Så att skjuta upp vår första resa till Ungern till nästa år går inte. För då får vi kanske inte träffa älskade Nagymama. Så. Nu är pass på gång. Intyg från flera olika läkare behövs för att på något "för-läkare-begripligt-språk" kunna förklara vad Luddet har. Och vad Luddet behöver om han blir sjuk. Och varför vi har massa starka mediciner med oss. Och sprutor. Och maskiner. Och konstig Ludde-mat. Och hjälpmedel. Allt fixat in i minsta detalj.

Men frågan kvarstår... vågar vi...?




Utflykt och dagens smilfink!

Eller ja - utflykt och utflykt... Igår var det dags för att åka till habiliteringen och träffa sjukgymnasten och logopeden. Det slutade med att vi fick träffa sjukgymnasten som tyckte att Luddet var jätteduktig som kunde sitta så bra! Vi fick med oss nya övningar hem. Krypövningar. Det är väl så här det kommer att vara - när man tror att man är färdig med något så kommer det något annat nytt. Träna, träna, träna... Ingen rast och ingen ro. Kämpa kämpa. Framåt framåt. Ingen vila. Undrar om Luddet tycker det är jobbigt... Jag kan känna att det lixom nästan är tortyr att göra vissa saker när han verkligen inte vill. Han gnäller och gråter allt som oftast när vi ledvårdar. När vi drar och sträcker i hans stela kropp. För att inte tala om inhalationerna... fy fan.

Javisst ja - logopeden kom aldrig. Något missförstånd tydligen... Hoppas att vi hinner träffa henne innan hon går på semester för det här går inte... Vi behöver helt klart hjälp på matfronten.

Igår morse så slog det mig ganska brutalt. Stackars lilla Snofsan är typ aldrig utanför dörren förutom när vi är ute och promenerar. Vi far och flyger med Luddet till läkare och hab och gud vet vad. Och Snofsan får stanna hemme hos farmor för att det är enklare så. Men igår så gjorde vi som sagt en liten "utflykt" av det hela. Farmor och Snofsan följde med till habiliteringen. Snofsan var jätteglad och röjde runt på den röda mattan med alla leksakerna medan brorsan jobbade. På slutet började hon tappa tålamodet så det var tur att farmor var med. I vilket fall som helst avslutades utflykten med frukt och dricka i en liten park. Mysigt faktiskt! Ska försöka göra så här oftare. Att Snofsan och barnvakt följer med Luddet till hab. Så att Snofsan också får se världen lite!

Även som Snofsan som sagt inte varit iväg så mycket på äventyr så är hon en glad skit ändå! En riktig smilfink!


Jag tror knappt att det är sant...

Och jag är lite rädd för att faktiskt skriva det här... För då blir det på riktigt. Det känns som i en dröm. Och jag är rädd för att den magiska drömmen ska ta slut. Jag är livrädd för bakslag. Jag vill inte att herr Murphy ska komma hit och förstöra. Först "radiobilarna"! Sen det här! Det är lixom alldeles för bra för att vara sant!

But here goes nothing...

Det älskade lilla Luddet kan SITTA!! Inte jättelänge utan kanske någon minut som bäst. Eller två. Men det är helt fantastiskt. Helt jäkla otrolig superfantastiskt! Mitt älskade lilla proffs! Mammas älskade lille fighter! Som du har kämpat!! Hejja Luddet!!




Funkisveckan är slut för den här gången...

Smulgubbe har gjort en alldeles strålande sammanfattning av funkisveckan. Läs den - den rekommenderas varmt!

Trafikstockning i leklandet...

Äntligen! Äntligen har lilla L börjat fatta det där med gåstol. Det är stort! Han är så duktig! Tösabiten M har sprungit runt som en virvelvind i sin gåstol i snart 2 månader. Hon springer på riktigt med fötterna, höger, vänster, höger, vänster. L har stått i stolen tidigare. Rakt upp och ner. Och när han börjat bli lite trött så har han tippat framåt eller bakåt. Men som sagt. Han har stått still på fläcken.

Men så häromdagen började han flytta på sig. Ner med båda fötterna i backen och så lixom hoppar han bakåt. Han hoppar baklänges i sin stol. Och han skrattar och är jätteglad! Han ser så glad och stolt ut. Precis som mamman sin. Idag röjde Snofsan och Luddet runt rejält i vardagsrummet. De sprang in i varandra. Fram och tillbaks. Ludde backade in i trappan och väggarna och i gud vet vad. Det var precis som radiobilarna på tivoli!

I vilket fall som helst, mitt i allt ståhej blev det tyst i vardagsrummet. De hade kört runt, runt, runt och sen så helt plötsligt tyst. De satt fast. Det hade blivit trafikstockning...

 

Funkisveckan # 6: Carpe diem...

Det finns uttryck här i världen som lixom är skapade för att trösta. Uttryck som är skapade för att ta bort något jobbigt. Vända det negativa till något positivt. Uttryck som på något sätt ska lugna och ingjuta hopp i den som är drabbad. Låt mig ge några exempel:

På vår bröllpsdag så regnade det lite. Inte mycket utan bara lite duggregn. Då säger någon vänlig själ, lixom för att trösta, att när det kommer regn i brudkronan kommer bröllopsparet få ett långt och lyckligt äktenskap! Tänk va, att det finns ett talesätt som är som plåster på såren om man får en regnig bröllpsdag.

När vi väntade tvillingar sa barnmorskan, tvillingar väljer sina föräldrar! Ni ska känna er utvalda. Och jovisst - det måhända att vi är utvalda, men för mig låter det som att det är ett talesätt för att ge blivande tvillingföräldrar ork genom en jobbig period med barnskrik, blöjbyte och barnskrik dygnet runt. Gånger två...

När vi fick reda på att vårt lilla Ludd hade ett kromosomfel fick vi höra, att speciella barn väljer sina föräldrar. Ni ska känna er utvalda. Och jovisst - det måhända att vi är utvalda, men åter igen, för mig låter det som ett talesätt för att skapa kraft och ork i en jobbig situation. En situation vi inte valt och inte på något sätt varit beredda på. En situation som vänder upp och ner på ens värld. En situation som rymmer mycket sorg men också mycket glädje. En situation som innebär att du kliver in i en helt ny värld.

Något jag ofta intalar mig själv, när livet är så där lite extra jobbigt, är att man får inte mer än man klarar av. Och jag brukar klamra mig fast vid den tanken. Att jag klarar det här. Att det som inte dödar härdar. Det är jobbigt, men det går. Något jag borde vara duktigare på, speciellt med tanke på vad vårt lilla Ludd har varit igenom, är att jag borde ta vara på varje dag som att den vore den sista. Och det har jag idag. Njutit. Haft det skönt ute i solen med familj och släkt. Jag har fångat dagen. Och hur framtiden blir? Ja - den som lever får se...


Du gamla, du fria...

Idag bjuder jag på två väldigt nyvakna nationaldags-gryn!



Funkisveckan # 5: Att vara beroende

"Ursäkta mig, men skulle inte vi kunna få..."

"Får jag bara fråga en sak, skulle inte vi kunna..."

"Finns det möjlighet för oss att..."

Vi har bott många många gånger på sjukhus med vårt lilla Ludd. Och jag gissar att det kommer att bli många många fler. Det här med sjukhus är fascinerande. För helt plötsligt så går man från att vara en fri och oberoende individ och förälder till att bli beroende. Av allt och alla. Hela tiden. Självklart är läkaren och allt kring det medicinska jätteviktigt. Och där är jag väldigt gärna "beroende". Jag ser mer än gärna till att mitt Ludd får sina mediciner, gör sina övningar och använder sina apparater. Precis som fabbro doktorn vill. Men det stannar inte där. Jag kan inte göra något utan att be om hjälp. "Ursäkta mig, skulle vi möjligtvis kunna få några blöjor". "Ursäka mig, jag tror Luddet är hungrig, skulle vi kunna få 100 ml av...", "Ursäkta mig, har ni någon salva mot röd hud". Listan kan göras lång, jättelång... Det låter ju smidigt i teorin. Tryck på knappen här så kommer vi. Vi ber om något - och vi får det. Värsta servicen... fast det är faktiskt skitjobbigt... tro det eller ej. Känslan av att störa har länge varit något jag tampats med. De måste ju ha viktigare saker för sig än att ge mig kräm mot röd hud lixom... eller?!

Ibland har jag bett om ursäkt för att jag stör. Det gjorde jag ofta förr. Men jag ska erkänna att jag i princip har slutat med det idag. Jag har slutat att vara superduper-snäll. Och o-ivägen. Och jag blir bara extra jobbig - nästa lite på pin kiv - om någon personal låter sig påpeka eller hinta att jag minsann stör, är i vägen eller jobbig. För jag är Ludvigs mamma. Och han kan inte tala för sig själv. Han är en yttepyttebebis. Och inte vilken yttepyttebebis som helst. Han är min. Mitt älskade lilla Ludd. Det är mitt jobb att se till att han har det bra. Oavsett om det är bekvämt eller inte. Så för hans skull gör jag mig obekväm. För hans skull kräver jag. För hans skull påpekar jag. För hans skull påminner jag. För hans skull är jag inte bara en vanlig mamma - utan en riktig tigerhona...


Glad-ledsen!

Mitt proffs. Min lilla tjej. Min älskade lilla Snofsa. Min söta M. Idag har hon börjat åla. Helt otroligt fräckt att hon från en dag till en annan har greppat något så helt fantastiskt! Jag är så stolt! Och glad! You go girl!

men...

Jag citerar en klok kvinna när jag pratar om "måttstocken från ickeknasvärlden". Fint beskrivet tycker jag. För i och med att de ständigt befinner sig brevid varandra, mina älskade små gryn, så blir min Snoftsa en sådan måttstock. Och även om jag är stolt och glad så är jag även lite ledsen. För varje framsteg M gör ligger L mer efter. Så enkelt är det. Så just nu är jag glad-ledsen. Så det så.


Funkisveckan # 4: It´s a whole new world out there...

Som mamma till ett funkisbarn så har jag varit tvungen att lära mig mycket som jag i min vildaste fantasi aldrig hade trott att jag skulle behöva kunna. Konstiga medicinska termer så som kilothorax, TPN, trisomi och per oz. Avancerade medicinska utrustningar såsom CPAP, Pulsoximetrar och ve och fasa respiratorer. Specialmat som barnsondnäring och proteinpulver. Och det bara fortsätter och fortsätter... undrar om det någonsin kommer att ta slut?

Något som fascinerar mig något otroligt är att jag tidigare måste ha varit helt blind - för om jag ska vara helt ärlig så hade jag missat att allt det här över huvudtaget fanns. Den här funkisvärlden som jag lever i idag, som är så naturlig och vår vardag nu för tiden, vart fanns den innan Luddet föddes? Hur i hela friden kunde jag missa att det finns en helt ny dimenson av "världen" därute? Helt otroligt att detta bara gått mig så totalt förbi.

Funkisvärlden är annorlunda. Funkisvärlden är speciell. I funkisvärlden kan jag stolt visa upp ett kort på mitt barn där det ligger i sjukhussängen mellan sladdar, apparater och bandage. Här är mitt barn. Titta vad fin han är! När jag visar upp samma kort i vanliga världen känns det lite obevämt ibland. Jobbigt. Stackars oss... Funkisvärlden är en värld där man ser förbi saker som sondslangar i näsan, knappar på magen, hål i halsen, kroppar som inte lyder och hjärnor som spelar spratt. Funkisvärlden är en värld med mycket känslor. Mycket glädje. Över framsteg som i vanliga världen inte ses som framsteg. Och sorg. För det är jobbigt att vara i funkisvärlden ibland.  Jag har inte ens befunnit mig i funkisvärlden ett helt år - och jag kan bara tala för mig själv - men jag kan fortfarande känna lite avund, jag skulle gärna hälsa på i den vanliga världen ibland. För att andas ut lite. Glömma allt det jobbiga och bara vara vanlig. Som förr.

Men det är tur att funkisvärlden finns. Att det finns andra i samma eller liknande situation. Någon att prata med. Någon som förstår. Man vänjer sig ändå ganska snabbt, är duktig på att anpassa sig. Det måste vara svårt att vara utomstående ibland. Saker och ting som för oss är normala här i funkisvärlden är ju helt absurt onormala i den vanliga världen. Jag kommer speciellt ihåg när jag pratade med en annan mamma som hade barn på samma avdelning som vårt lilla Ludd. Deras lilla gryn låg i respirator. Och vi pratade på om detta som att det vore det absolut naturligaste i hela världen. Att barnet låg i respirator dygnet runt. Men att de kanske skulle få komma hem och kanske bara behövde respirator på natten. Tänk vad BRA va - respirator bara på natten!... En helt vanlig dialog och ett framsteg i funkisland. Ett ämne som får vem som helst att baxna i den vanliga världen...

Även om vi rent fysiskt bor kvar på samma ställe, har samma adress som innan vårt lilla Ludd föddes, så har vi nu blivit medborgare och bor i en annan värld. Funkisvärlden.


Funkisveckan # 3: Pojken i glaslådan...

"Han är så söt lille L - jag skulle vilja pussa på honom - men jag vågar inte."

"Jag trodde aldrig att jag skulle våga ta i honom."

"Tänk om han går sönder."

Det här är bara tre av många, många liknande kommentarer som släkt, vänner och bekanta sagt. 

Våra barn har inte på något sätt haft en vad man kan kalla normal uppväxt under sina första nio månader här på jorden. Vår, och därmed även deras resa, har varit kantad av många och långa sjukhusvistelser, många jobbiga besked och gråt, gråt, gråt... Vi har mer än en gång befunnit oss i situationen att det inte är säkert att vårt lilla Ludd ska klara sig. Och lilla M, lilla söta tålmoda M har fått bo med farmor, bara några månader gamla fick hon bo med henne och bara träffa oss på nätterna. Och ett tag träffade vi henne inte alls. Jag skäms nästan när jag skriver det. Att vi inte träffade vår nyfödda dotter på flera dygn. Men vi vakade. Vi vakade över lillebror hennes...

De allra flesta föräldrar "lär" sig hur man byter en blöja, matar sitt barn, fäller ihop vagnen, tröstar sitt gråtande barn och miljoner andra saker som man som förälder ska kunna - i hemmets lugna vrå. Vi har gått en annan kurs vi. En kurs som involverar plastförkläden. Plasthandskar. Matscheman. Medicinering. "Allt-som-nuddar-golvet-måste-slängas". Vi har lärt oss "the-hospital-way". "The-hospital-way" har varit naturligt för oss. Och det tenderar till att leva kvar till stor del även nu när vi är hemma. Lite på inrådan av fabbro doktorerna som vi fortfarande träffar flera gånger i veckan. Lite på grund av att det är det enda vi känner till. Det gör oss ganska konstiga om man jämför med de allra flesta runt omkring.

  • Hemma hos oss tvättar man händerna med tvål och vatten, noggrannt, massor med gånger varje dag.
  • Hemma hos oss spritar vi händerna OFTA.
  • Hemma hos oss spritar vi händerna innan vi går fram till det lilla Luddet.
  • Hemma hos oss finns det handspritsflaskor i varje rum (ja - ni läste rätt!)
  • Hemma hos oss hälsar man inte på om man är förkyld. Eller det minsta sjuk på något sätt. Eller har träffat någon som är sjuk.
  • Hemma hos oss hostar vi inte rakt ut.
  • Hemma hos oss nyser vi inte rakt ut.
  • Hemma hos oss byter man om om man åkt kommunalt hit.
  • Hemma hos oss, när vi är ute och promenerar, går vi omvägar om någon framför hostar.
  • Hemma hos oss, när vi går till BVC, får vi komma på konstiga tider, när inga andra barn är där.
  • Hemma hos oss, när vi går till fabbro doktorn, får vi vänta i ett eget rum utan andra barn.
  • Hemma hos oss, får barnen INTE följa med in på ICA för att köpa en liter mjölk.
  • Hemma hos oss... ja det kan fortsätta i all evinnerlighet.

Jag förstår att det för många låter sjukt. En klok kvinna sa en gång att det känns som att hennes son kunde bli smittad av virus och elaka bakterier genom en glasvägg. Och PRECIS så är det lilla Luddet. Han har lättare för att bli smittad än någon med ett normalt immunförsvar. Han blir sjukare än någon med ett normalt immunförsvar. Och han har svårare att bli frisk än någon med ett normalt immunförsvar.

Jag skulle vilja stoppa honom i en glaslåda. En glaslåda som faktiskt håller borta alla farliga virus och baciller. Och ta med honom ut på äventyr. Med syrran i släptåg skulle vi titta oss omkring. Vad det finns spännande saker att se! Tänk er en tripp till affären. Hyllmetrar med färgglada fina saker. Det vore något det...

Hur i hela friden ska jag kunna ge mina barn en "normal" uppväxt? Hur i hela friden ska jag göra för att inte isolera dem mer än vad de redan är isolerade idag? Hur i hela friden ska L kunna ses som ett "vanligt" barn, och inte som ett ännu konstigare barn, när vi har det så här? Tips? Någon?


Bara för att det är lite roligt...

Maken min har haft som mission sedan urminnes tider (eller ja ialla fall sedan de föddes i september) att ta ett kort på två glada gryn samtidig. Alltså något så enkelt som två glada barn på samma kort. Nio månader senare... har vi typ inget sådant kort. Det är banne mej stört omöjligt att få till. Första gången det (nästan?) lyckades finns förevigat här nedan... Varsågoda här kommer makens senaste försök...

         

        

       
 
     



Uppdatering på pupill-knaset...

Berättade att L häromdagen hipp som happ - helt plötsligt hade två helt olika stora pupiller. Superläskigt. Åkte till akuten. Åkte hem. Och har idag varit hos ögonläkaren. Han har tittat och konstaterat att det nog inte är något knasigt med L:s öga nu iallafall. Ögat följer med, och ögat reagerar på ljus. Han hittade dock inte synnerven. Den bästa teorin är att L har fått någon av sina mediciner i ögat via Aiolosen. Kanske...

Så här knasigt såg det i alla fall ut:


Så - nu hoppas vi att det inte blir så igen!


Funkisveckan # 2

Barn är barn. Barn är unika. Barn är egna personer och personligheter. Både Moa och Ludvig är egna personer. Moa är en bestämd liten dam men en pipa utan dess like. Hon tar i från tårna och tjuter högt och ljudligt när hon inte är nöjd. Moa är hetsig. Hetsig så till den milda grad att hon lixom låter som en flåsande hund som varit ute och sprungit när hon andas... Ludvig är en tillfreds liten kille. Lugn. Eftertänksam. Observerande. Glad. Nästan alltid glad.

De är olika. Det kan jag konstatera. Och jag inser att jag inte borde jämföra dem. Men de befinner ju sig brevid varandra mest hela tiden. Vem jämför inte då? Berätta det för mig är ni snälla. Jag vet att L:s syndrom med absolut största sannolikhet innebär att han har en utvecklingsstörning, både mental och fysisk. Och jag kan berätta för er att det är något jag är rädd för. Inte rädd så att jag börjar gråta, utan rädd för att jag inte vet vad jag kan förvänta mig. Rädd för att jag inte riktigt vet hur jag ska hantera det. Rädd för att jag inte vet hur omgivningen ska hantera det. Rädd, rädd, rädd...

Det blir tydligare och tydligare för var dag som går. Vet ni hur snabbt en niomånaders bebis som är "normalknasig" utvecklas? Det är nästan sjukt! Moa utvecklas i en raketfart kan jag be att få meddela. Hon lär sig saker varje dag. Det är helt fantastiskt!! Hon låter annorlunda, har annorlunda ljud för sig idag jämfört med igår. Hon använder sina händer annorlunda idag jämfört med igår. Helt plötsigt kan hon sitta... ja det är helt enormt! Och brevid ligger älskade L. Ja - han ligger för han kan inte sitta. Han lär sig också. Men inte alls i samma rasande tempo. Och det märks. Han kan inte sitta. Han kan inte säga "da-da-da" eller "pa-pa-pa". Han säger "aaaaa" eller "ööööö". Han kan inte finlira med leksakerna. Hans finmotorik är inte alls som systerysters. Och det känns. Det känns i magen. Det gör ont. Stackars älskade lilla Ludd...

Det är långt mellan hjärta och hjärna. Jag ser, förstår och vet att L ligger efter M, och inte bara M utan alla andra så kallade normala barn. Men mammahjärtat går ändå i tusen små små bitar när neurologen eller någon annan säger att han ligger efter. Det är en konstig känsla. För jag vet. Men ändå inte. Undrar om det är det här som kallas förnekelse...


Funkisveckan # 1

Jag surfade alldeles nyligen på Smulgubbens hemsida och läste om funkisveckan. Jag tycker att det är ett grymt bra initiativ!! Jag kanske är lite sent ute, men här kommer i alla fall mitt första officiella funkisinlägg!

Som alla andra blivande föräldrar hoppas, tror och förutsätter man att man ska bli förälder till ett friskt barn. Att ens eget barn ska bli som alla andra barn runt omkring. Att jag också ska kunna köpa böcker som innehåller kurvor och diagram som berättar för mig om när mitt barn kommer att börja kunna sitta. Och jollra. Och äta smakportioner. Och greppa med båda händerna. Något jag inte var beredd på var att jag som information om mitt barn skulle få en utskrift på ett par sidor från Socialstyrelsens hemsida för ovanliga diagonser i handen. Att läkarna med medlidande i blicken skulle komma in och berätta för mig om min man att vår son hade en ovanlig kromosomavvikelse. Att han har något som heter Trisomi 8 Mosaiksyndrom. Mycket kan man vara beredd på här i livet, men inte det här...

Vi var så himla glada för att vi var gravida, min man och jag. Vi hade längtat och väntat länge. Och vi visste att i magen klappade inte bara ett utan två små hjärtan. Det var tvillingar. Jag mådde inte speciellt bra under graviditeten och det gjordes massor av ultraljud på de små liven. Även om jag mådde apa så såg de i alla fall ut att ha det bra i magen. Vi var lugna. Någonstans i vecka 32 började det hända jobbiga saker. Det upptäcktes att tvilling 2 som då var Ludvig hade vätska i lungsäcken. Något läkarna trodde skulle rätta till sig när han väl kom ut ur magen och drog sitt första andetag. Så visade det sig dock inte vara och vårt lilla Ludd hamnade i respirator efter att de plockats ut ur min stora mage med akut kejsarsnitt.

Min man och jag var helt förtvivlade. Vår dotter mådde finfint och det var skönt. Men vår son var sjuk. Han kunde inte andas själv. Han hade vätska ivägen så lungan inte fick plats. Det var hemskt. Vem ska behöva gå igenom något sådant som bebis. Orättvist tyckte vi att det var. Det som lugnade oss lite var att det i alla fall var något som gick att "fixa". Ludvig fick lungdränage. Det skulle bli BRA. Trodde vi ja...

Läkarna informerade oss efter att par dagar att de trodde att Ludvig hade ett syndrom. Vilket visste de inte riktigt. De gissade på Noonans. De tog kromosomtester. Några veckor senare fick vi svaret. Trisomi 8 Mosaiksyndrom. Vi var helt förkrossade. Resan vi gjort bara under ett par veckor var en sjuk berg-o-dalbana som jag inte ens önskar min värsta fiende; gravida och jättelyckliga; tvillingar och lyckan visste inga gränser; en av tvillingarna var sjuk och det var hemskt; men det skulle ju gå att "fixa" så att han blev frisk; en av tvillingarna har en ovanlig kromosomavvikelse; det går inte att fixa. Nattsvart. Ridå ner. Lyckligtvis har vi kravlat oss upp från det värsta mörkret idag och tur är väl det. Fortsättning följer...

Immunbrist - javisst...

Men numera en obehandlad sådan. Jag kunde själv inte följa med in till läkaren eftersom jag är så in i bänken förkyld. Maken fick åka själv med L.

Och jag blev helt matt - för när han kommer hem säger han att det lilla Luddet inte kommer att få någon behandling. Nähä... okej. Vad händer nu då kan man ju undra? Vi ska som det så vackert heter avvakta. Avvakta och se hur det går. Vadå ser hur det går undrar jag?? Det lilla Luddet och vi måste alltså genomgå allt jävla helvetes skit flera gånger till för att få rätt till behandling? Jag kan tycka att hans sjukdomshistora fram tills nu kan berätta det?

Vi fick iaf lite förhållningsregler:
- Inte åka tunnelbana eller kommunalt alls.
- Inte träffa folk som inte är helt friska (hur fan vet man det?)
- Leva som vanligt utomhus.
- Låta familj och vänner komma på besök om de är helt friska
- Inte låta barn, små som lite större, klappa, pussa och krama på L.
- Inte gå på grönan...

Det betyder att vi kommer att fortsätta vårt "bo-i-en-skokartong-och-inte-träffa-andra-liv". Inte fan vågar jag riskera något känner jag. Jag är så ledsen nu... orkar inte med mer sjukhus...


RSS 2.0